Şubat Ayı Arıcılık Faaliyetleri

Şubat Ayı Arıcılık Faaliyetleri

Şubat Ayı Arıcılık İşleri
Şubat ayı bir arıcı için diğer aylara göre oldukça stratejik bir zaman dilimidir. Bir arıcı Şubat ayında neler yapmalı? Şubat ayında besleme yapılır mı? Şubat ayında varroa mücadelesi nasıl yapılmalı ?

Ne demiş atalarımız ? “ Ben gücügüm gücügüm, her bir aydan küçüğüm, bazen dereleri doldururum, bazen köpekleri soldururum”. İnanın  bu deyim özellikle arıcılıkmsektörü için genel itibariyle doğrudur. Lakin, Şubat ayı diğer aylara göre 28 günlük ömrüyle  hem en kısa hemde mevsimler arasında bir geçiş ayı olması nedeniyle stratejik bir aydır.

Şubat Ayı’nda Türkiye'nin  bazı bölgelerinde  arıcılık açısından garip şeyler olur. Hava sıcaklıkları bazen gün içinde 30 derecelik geniş bir bantta hareket edebilir  + 20 lerde  seyreden hava sıcaklığı, bir bakmışsınız – 10 derecelere kadar düşmüş. İşte bu durum, arı kolonileri açısından ciddi riskler oluşturur.

Madem Şubat ayı bu denli  o halde arıcıların  çok fazla dikkatli olması gereken bir durum var.

Gelin Şimdi Türkiye Şartlarını Gözeterek Bir Arıcının Şubat Ayında Neler Yapması Gerektiğini Madde Madde Sıralayalım

    Kıymetli dostlar . Her zaman söylüyoruz. Bir arıcı yaşadığı yer ve duruma göre hareket etmeli. Örneğin Türkiye’de Şubat Ayı’nda Akdeniz sahil kesiminde ana arılar çoktan yumurtaya geçmişken ,  ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi’nde koloni henüz kış uykusundan uyanmamıştır. İşte bu yüzden , bir arıcı onun bunun dediğine değil , kendi öz durumuna göre aksiyon almalıdır.

Kışın arılar

    Arılarınızı Erzurum gibi soğuk bir ilde kışlatyosaniz,  muhtemelen hiçbir şey yapmaya gerek yok . Çünkü arılarınız   muhtemelen  güzelim ilkbaharın  rüyasını görüyordur  . Ancak Mersin ve Adana gibi daha sıcak bir bölgede yaşıyorsanız  büyük ihtimalle ana arılar çoktan harıl harıl yumurta atıyordur. İşte , bu durumda yapılacak şey, koloniyi katı ve sıvı gıdalarla beslemektir.

Soğuk ve karlı bölgede yaşıyorsanız , bu ayda arılar dışarıdan kontrol edilir ve kovan giriş  delikleri  duruma göre  ayarlanır.  Çok fazla geniş tutulursa arılar üşüyebilir. Ancak daha sıcak bölgelerde kovan giriş deliklerini birazcık genişletmekte fayda var.

    Havaların sıcak gittiği bir günde (Takriben 14 dereceve üstü)  kovan  kontrolleri  yapılarak. Arının mevcut durumu anlaşılmaya çalışılır. Ana arı var mıdır? Bal stok durumu nedir? Arı mevcudu ne durumda?  Arının bahara çıkma şansı var mıdır? Tüm bu işlemler yapılır  ve arının durumuna göre gerekli tedbirler alınır. 

    Kontrolu yapılan arıların kullanmadığı  boş petekler varsa mutlaka kovandan alınmalı , koloni sıkıştırılmalı  ve hacim küçültülmelidir. Bir koloni ne kadar sıkışık olursa o denli sağlıklı gelişir. 

    Diğer yandan , hareket halinde olan arılar devamlı şekilde suya ihtiyaç duyarlar. Şayet su kaynakları arılığımıza uzak noktada ise, yakınlara bir yere sulak yapılmalı ve arıların su ihtiyacı arıcı tarafından giderilmelidir. Lakin , havaların aniden soğuması sonucunda uzağa giden arılar bir daha geri dönemez ve arı kayıpları yaşanır. 

    Yaplılan kontroller sonucunda,  sönen kovanlar varsa, ballı çerçeveleri alınıp , kovan kapatılır ve böylece  yağmacılığın da önüne geçilmiş   olur.

    Arıların bu ayda varroa mücadelesi asla ihmal edilmemeli , hava durumuna göre varroa ilacı kovana uygulanmalıdır. Açık ya da kapalı yumurta stoğu varsa oksalik asit gibi kuluçkaya zarar verecek uygulamalardan uzak durulmalıdır. 


Kovanlar ve kovan  örtü bezleri kontrol edilir. Varsa bir eksiklik giderilir. Özellikle kovan üst bezi daha da sağlamlaştırılır. 

    Kovan örtü bezi olarak naylon kullanılıyorsa , mutlaka naylon üstüne gazete ya da başka bir örtü örtülmelidir. Zira , dış ortam soğuk, kovan içi ise sıcak olacağından , ısı farklılığı nedeniyle kovan içerisinde rutubet oluşur ve bu durum arılara zarar verebilir. 

    Sıcak bölgelerde , arılar dışarıdan polen getirmeye başladılarsa, daraltılan uçuş delikleri biraz daha genişletilir. 

    Arılar bu dönemde , kovan içi temizliği de yapmaya başlayacakları için içerideki çöplerini rahatça dışarıya atmaları için kovan , hafifçe ön tarafa doğru eğimli pozisyona getirilir.

    Ana arı yumurtaya geçmişse,  aniden değişebilecek hava şartları yakından takip edilmeli ve larvaların üşümemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aksi taktirde , adi yavru çürüklüğü hastalığı oluşur ki bu durum bir arı kolonisi için son derece risklidir. 

    Bir arıcı Şubat Ayı içerisinde son kontrollerini yapmalı , malzeme  açısından, kek, şurup  ve  ihtiyaç duyabileceği ana arı gibi temel ihtiyaçları için gerekli önlemlerini bir an evvel almalıdır.