Haziran Ayı Arıcılık İşleri
Haziran ayı, arıcılar için en verimli aydır. Bir arıcı Haziran ayında neler yapmalı?
Arıcılık açısından, Haziran ayı arıcıların en mutlu oldukları , heyecan verici bir aydır. Lakin bütün yıl arılarına bir bebek gibi hizmet eden arıcılar, nihayetinde emeklerinin karşılığını Haziran ayı itibarıyla almaya başlamışlardır. Ülkemizde genel itibariyle Haziran ayı , bal sezonu ayıdır. Bu ayda , arılar verim açısından en yüksek düzeye ulaşırlar.
Peki Haziran ayında bir arıcı neler yapar? Bu dönemin en başarılı bir şekilde atlatılması için yapılması gerekenler nelerdir? Gelin şimdi Haziran ayında yapılacakları bir bir ortaya koyalım.
Bir Arıcının Haziran Ayında Yapacağı Çalışmalar
1. Koloniler tek tek kontrol edilerek durumları hakkında bilgi alınmalı ve kayıt tutulmalı.
2. Nektar akımı başlamadan bal alınacak koloniler belirlenir. Bununla ilgili hazırlamış olduğumuz çok güzel bir youtube videomuz var. Bu çalışmayı izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
3. Sıkışan kolonilere vakit kaybetmeden katlar atılmalıdır. Kat atmayla ilgili farklı teknikler var. İsterseniz bununla ilgili daha önce yayınladığımız makalemizi okuyunuz.
Önerilen Makale
ARIYA KAT ATMA TEKNİKLERİ
4. Kolonilerin oğul verip güçlerinin bölünmemesi için 10 günde bir ana memesi kontrolü yapılmalı
5.Korıların bulunduğu coğrafya bal verimi açısından yetersiz ise , başka bir bölgeye nakledilmelidir. Zira bal sezonu bir aylık bir dönemdir. Bu dönem , verimsiz atlatılır ise bütün yılın emekleri boşa gitmiş olur.
6. Bal sezonunda daha çok ürün almak isteniyorsa. Haziran ayı başında zayıf koloniler birleştirilmelidir.
7. Bal sezonuna girmeden yaklaşık bir hafta önce arıya şerbet ya da kek verme bitirilmelidir. Aksi takdirde üreteceğimiz balın doğallığı bozulmuş olacaktır.
8. Kolonilerin ana arı durumları kontrol edilmeli. Değiştirilmesi gereken ana arılar varsa yenisiyle değiştirilmelidir. Ya da yaşlı ve verimsiz ana arı , nektar dönemine girmeden yaklaşık bir hafta önce öldürülerek koloninin kendi anasını çıkartması sağlanmalıdır. Hem bu şekilde işçi arılar yeni ana çıkartmak için daha büyük bir istekle çalışacaklarından bu durum bal verimine de olumlu yansıyacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus anası öldürülen koloniyi sürekli kontrol etmektir. Yeni ana çıkıp yumurta atmaya başlayıncaya kadar bu takip sürmelidiri.
9. Bal sezonuna girmeden bir hafta önce , katlar arasına ana arı ızgarası yerleştirilmeli. Üst katlardaki günlük yumurtalı çerçeveler kuluçkalığa indirilmeli. Yada Rahmetli Muhsin Doğaroğlu hocamızın dediği gibi zayıf koloniler desteklenmeli. Veyahut, sunni oğul oluşturulamlı, koloni sayısı arttırılmalıdır.
10. Haziran ayı da Mayıs ayı gibi ana arı üretimi içinde gayet uygun bir aydır. Bu ayda o yılın genç anaları üretilmeli , yaşlı ve verimsiz analar değiştirilmelidir.
11. Haziran ayı içerisinde kestane ve narenciye balı gibi bazı balların hasadı yapılmalıdır. Bunun için balın olgunlaşması beklenmeli. Bal hasadı yapıldıktan sonra ikinci ürünü almak için arılar daha yükseklere ya da uygun bölgelere götürülmelidir.